Vorige concerten

Camerata RCO speelde de Goldberg Variaties op 12 december 2020

De musici van het Koninklijk Concertgebouw Orkest spelen heel graag in deze lastige corona-tijd. Ook al waren er maar 2×30 bezoekers, er waren wel 120 oren die konden genieten van hun prachtige spel.

Trio Bassethoorns van het Concertgebouw Orkest op 10 oktober 2020

Arno Piters, Davide Lattuada en Hein Wiedijk vormen samen het trio Bassethoorns uit het Concertgebouw Orkest. De Bassethoorn is van oorsprong een nauw familielid van de moderne altklarinet en was een populair instrument in Oostenrijk op het moment dat Mozart zijn 25 korte Divertimenti schreef voor een trio bassethoorns. Zijn collega en vriend, klarinettist Anton Stadler, voor wie hij zijn klarinetkwintet en klarinetconcert schreef, was ook een virtuoze bassethoornspeler en de inspiratie voor deze stukken. Mozart had waarschijnlijk de bedoeling dat de organisatie en ordening van de stukken aan het oordeel van de uitvoerders werd overgelaten. Het trio speelt arrangementen van de componist van geliefde aria’s. Deze stukken van Mozart zijn charmant en uiterst sierlijk.

Arno Piters, Davide Lattuada en Hein Wiedijk vormen samen het trio Bassethoorns uit het Concertgebouw Orkest. Het trio speelde arrangementen van de componist van geliefde aria’s. Deze stukken van Mozart zijn charmant en uiterst sierlijk. Het was een indrukwekkend concert en werd zeer goed ontvangen.

Robert Smith en Israel Golani | 12 september 2020

Robert Smith en Israel Golani brachten de mooiste composities van Marais Marin en Robert de Visee ten gehore. Robert Smith bespeelde de Viola da gamba en  Israel Golani begeleidde het concert op zijn Theorbe of Barokgitaar. Het concert werd door het publiek zeer gewaardeerd.

Rosanne Philippens & Lidy Blijdorp |        12 oktober 2019

philippens-en-blijdorp

Een ‘droomvioliste’ (De Telegraaf) en een celliste met ‘onthutsende muzikaliteit’ (Cello Biënnale Concours) op een podium met uitdagende muziek en we weten inmiddels dat er een optreden werd gebracht dat niemand wilde missen.

Camerata RCO | 25 mei 2019

Camerata RCO

Camerata RCO gaf op zaterdag 25 mei 2019 een concert in de Johanneskerk in Diepenheim met als speciale gast de Amerikaanse cellist John Walz. 

Camerata RCO speelde het tweede strijkkwartet van Anton Arensky en het strijkkwintet met twee cello’s van Schubert, wat werkelijk heel mooi was.

Camerata RCO | 2 juni 2018

Camerata RCO

Camerata RCO

Camerata RCO gaf op zaterdag 2 juni 2018 een concert in de Johanneskerk in Diepenheim. 

Camerata RCO bestaat uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en brengt intieme kamermuziek. Klassieke muziek op niveau!

 

Jong Nederlands Blazers Ensemble 28 oktober 2017

Il Faro Kwartet

JongNBE

Van klassiek tot jazz. Dat speelde het Jong Nederlands Blazers Ensemble op 28 oktober in de Johanneskerk in Diepenheim. Speciaal voor dit concert schreef de Diepenheimse componiste Lotte Grotholt een nieuwe compositie. Jong toptalent aan het werk!

Het jongNBE is een ensemble van toptalenten van de Nederlandse conservatoria. Sommigen zijn al klaar, anderen zitten nog midden in hun opleiding. Het ensemble bestaat uit tien musici (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, saxofoon, trombone, slagwerk en contrabas) en wordt gecoacht door ervaren musici van het NBE. Spelen in het jongNBE biedt jonge musici een fantastisch leertraject in samenspel, programmering en presentatie. Het jongNBE vormt de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble.

Het jongNBE begeleidt de jonge componisten tijdens de Voorrondeconcerten van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert en speelt daarnaast eigen programma’s, door heel Nederland. Zij spelen uiteenlopend repertoire (klassiek, avantgarde, popmuziek, wereldmuziek), stellen hun eigen programma’s samen, doen theaterervaring op door samenwerkingsprojecten met andere kunstdisciplines, organiseren eigen concerten – ook in maatschappelijke context – en leren hoe belangrijk podiumpresentatie en contact met het publiek is.

Het jongNBE heeft inmiddels zijn sporen verdiend en op vele podia en festivals gestaan zoals het Grachtenfestival, De Nacht van Ramses, Vroege Vogels (Park de Hoge Veluwe), Amsterdamse Concertgebouw, Uitmarkt, Uitgastfestival, Who’s Next, Opium, Radio 4: Klassiek Geeft, Podium Mozaïek, DeLaMar Theater, openluchtconcerten in het Vondelpark en het Amsterdamse Bos, Oranjewoud Festival, WK Hockey, de Amsterdamse Cello Biënnale en op Fort Rijnauwen.

Dit concert werd mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de Stichting Gilles Hondius Foundation.

Il Faro Kwartet 27 mei 2017

Il Faro Kwartet

Il Faro Kwartet

Het Il Faro Kwartet gaf op zaterdag 27 mei 2017 een concert in de Johanneskerk in Diepenheim.

Het strijkkwartet bestaat uit: Heleen Hulst (viool), Alida Schat (viool), Martina Forni (altviool) en Albert Bruggen (violoncello).

Wat hebben een concertmeester van het Metropool Orkest, een altiste uit het Concertgebouw Orkest, een cellist van het Orkest van de 18de eeuw en een notoire nieuwe muziekliefhebster gemeen? De liefde voor de strijkkwartetten van Haydn. Gelukkig schreef hij er veel, wel 68.

Joachim Eijlander 22 oktober 2016

Joachim Eijlander

Joachim Eijlander

De veelzijdige musicus en cellist Joachim Eijlander gaf op zaterdag 22 oktober een celloconcert in de Johanneskerk in Diepenheim. Hij speelde de solo Bach Suites.

Joachim speelde al eerder in Diepenheim, namelijk met het Rubens Quartet. Met dit strijkkwartet geeft hij regelmatig concerten in de VS, Europa en Israël, en won hij vele nationale en internationale prijzen, waaronder de Nederlandse Kunstprijs en de Schubertprijs in Graz. Het kwartet bracht verschillende veelgeprezen cd’s en dvd’s uit.

Joachim volgde zijn opleiding in Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Hij is gastdocent aan verschillende Nederlandse conservatoria en gaf les aan diverse universiteiten en muziekgezelschappen in het buitenland. Joachim speelt op een cello van Gaetano Chiocchi (Padua 1870) en met een strijkstok van Nikolaus Kittel (St. Petersburg 1860), hem tot zijn grote dank ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Onlangs heeft Joachim Eijlander met groot succes zijn solo-cd met de cellosuites van Bach op het label Navis classics uitgebracht.

Maarten Koningsberger (zang) met Fred Jacobs (luit)

Animato Strijkkwartet

Maarten Koningsberger en Fred Jacobs

Maarten Koningsberger (bariton) gaf samen met Fred Jacobs (luit) een concert op zaterdag 21 mei in de Johanneskerk in Diepenheim.

Een grote verscheidenheid van stijlen is kenmerkend voor bariton Maarten Koningsberger. Dat geldt voor zijn operarollen, maar vooral ook voor zijn recitals, die bijna vier eeuwen repertoire omvatten. In Diepenheim zingt hij exclusief een recital van 17de-eeuwse liedkunst met Fred Jacobs op luit.

Animato Strijkkwartet

Animato Strijkkwartet

Animato Strijkkwartet

Het Animato Strijkkwartet gaf op zaterdag 17 oktober een concert in de Johanneskerk in Diepenheim.

Het kwartetspel is een bijzondere mogelijkheid voor eindeloze verdieping, dit maakt het voor Shin SihanTim Brackman, Elisa Karen Tavenier en Pieter de Koe een uitdaging en een genot om samen muziek te maken. Het Animato Kwartet streeft naar een levendige interpretatie van bestaand repertoire en repertoire dat voor hen wordt geschreven. Het Animato Kwartet verzorgde onder meer concerten in de Dr. Anton Phillipszaal Den Haag, Het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, de Dr. Alem zaal in Campos Do Jordão Brazilië en de Casa da Música in Portugal. Ook stonden ze in de Kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam tijdens de finale van het Nationaal Conservatorium Concours 2014.

In Brazilië ontving het Animato kwartet in ‘Sala São Paulo’ de prijs onder de noemer ‘Artistieke Excellentie’ voor hun bijzondere prestaties. Masterclasses ontvingen ze van onder meer ÁsdÍs Valdimarsdóttir, David Dolan, Michel Strauss, Vera Beths, Het Escher Quartet en Marjolein Dispa. Alle leden van het kwartet studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. De instrumenten die door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds beschikbaar zijn gesteld, dragen bij aan het levendige geluid van het Animato Kwartet.

Twents Jeugd Symfonie Orkest

Twents Jeugd Symphonie Orkest

Twents Jeugd Symphonie Orkest

Het Twents Jeugd Symfonie Orkest – het beste jeugdorkest van Nederland – speelde op 20 juni 2015 op het buitenpodium van Herberg de Pol in Diepenheim.

Het Twents Jeugd Symfonie Orkest opende op 20 juni het buitenpodium van Herberg de Pol in Diepenheim. Maar liefst 70 jongeren gaven een feestelijk concert onder leiding van dirigent Carl Wittrock. Het symfonieorkest heeft al vele prijzen gewonnen. De voorstelling is het negende concert in de serie Diepenheim Klassiek. Diepenheim Klassiek wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van jong talent in de klassieke muziek. Het jeugdorkest speelde op de bijna langste dag van het jaar composities van Wagner, Sibelius, Copland en D’Ollone.

Fantasticus

Rudi Wells

Fantasticus

Fantasticus speelde de allerbeste kamermuziek van Johann Sebastien Bach in de Johanneskerk ter Diepenheim op 9 mei 2015.

Dietrich Buxtehude Trio Sonata in A major Op.2 No.5
J.S. Bach Sonata for Violin and Basso Continuo in E minor BWV1023
J.S. Bach Sonata for Viola da Gamba and Harpsichord in D major BWV1028
****
J.S. Bach Sonata for Violin and obbligato Harpsichord in B minor BWV1014
C.P.E. Bach Rondo for solo harpsichord
J.S. Bach from the Art of Fugue: Canon per Augmentationem in Contrario Motu
Karl Friedrich Abel Sonata for Violin, viola da gamba and harpsichord Op.2

Fantasticus staat voor intense expressie en voor een sterke affiniteit met gedurfde en extravagante muziek. De belangrijkste inspiratie voor het ensemble is de stylus fantasticus van de late 17de eeuw. Dit was “een vrije en teugelloze methode van componeren”, die effectief een instrumentale bevrijding was van de heerschappij van de vocale muziek.Avontuur en ontdekking waren de levenskracht van die tijd en zijn tevens de drijfveer van elke uitvoering en elk programma van Fantasticus. Deze unieke inspiratie en een ensemble “in thrilling harmony with itself” zijn het geheim achter de zeldzame overtuigingskracht van Fantasticus. Fantasticus speelt op historische instrumenten en bekend is om zijn ongemeen interessante programma’s met muziek uit de 17de en 18de eeuw.

Rie Kimura Barokviool
Robert Smith Viola da Gamba
Pieter-Jan Belder Klavecimbel


Fantasticus live op Opium, Radio 4, 26 september 2014

‘[…] Fantasticus have established themselves as a white-hot addition to the early music scene. Fantasticus by name, fantastic by nature!’
BBC Music Magazine (Chamber Choice; 5 stars, performance & sound)

‘The performances of Fantasticus are confident, stylish, beautifully articulated and convey a sense of genuine rapport’
Gramophone (Gramophone Choice)

Thalia Ensemble

Thalia Ensemble

Het Thalia Ensemble speelde op 18 oktober 2014 in de Johanneskerk te Diepenheim.

Het najaarsconcert tijdens Kunstmoment Diepenheim. Werken van A.Reicha, Cambini en W.A. Mozart.

Mayumi Eguro Fortepiano
Belén Nieto Galán Traverso
Sarah Aßmann Hobo
Diederik Ornée  Klarinet
Hylke Rozema Natuurhoorn
José Rodrigues Gomes Fagot

Het Thalia Ensemble speelt kamermuziekwerken uit de periode 1750 – 1850 in verschillende bezettingen: de kern van het ensemble bestaat uit fortepiano, traverso, hobo, klarinet, hoorn en fagot maar de bezetting kan variëren van duo tot octet, afhankelijk van het programma dat wordt uitgevoerd.

Sinds 2011 is het Thalia Ensemble zeer regelmatig bij Nederlandse en Duitse podia te horen, o.a. bij het Utrecht Oude Muziek festival (fringe) in 2011 en 2012, de Leitheimer Schloss-Konzerte (DE) in 2012 en de Erbdrostenhofkonzerte in Münster (DE) in 2012. Daarnaast organiseerde het Thalia Ensemble een eigen concertreeks in het seizoen 2011/2012, met drie verschillende programma’s, uitgevoerd tijdens negen verschillende concerten in Hoorn, Amsterdam, Hilversum en Breda.

In augustus 2012 werd het Thalia Ensemble geselecteerd om een aantal concerten te geven tijdens de International Young Artist’s Presentation in Antwerpen.

In 2013 won het Thalia Ensemble de eerste prijs bij de York Early Music International Young Artists Competition. Het Thalia Ensemble won een cd-opname bij het label Linn Records in 2014, een concert tijdens het York Early Music Festival in 2014 en een geldprijs.

Britten Jeugd Strijkorkest

Het Britten Jeugd Strijkorkest speelde op 21 juni 2014 op het buitenpodium van Cultuurcentrum Diepenheim.

Diepenheim Klassiek wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van jong talent in de klassieke muziek. In dat kader gaf ‘Het Britten’ met 20 jonge talentvolle strijkers, aangevuld met percussionisten, een concert op het buitenpodium van Cultuurcentrum Diepenheim. Dit concert werd gehouden op de zomeravond van 21 juni, de langste dag.

Dit concert werd financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van

Gemeente Hof van Twente logoRabobankcultuurfonds_horizontaal_kleur

en

Vrienden (particulier) van Diepenheim Klassiek en bedrijfsvrienden Diepenheim Klassiek

  • GSO Engineering
  • Het Mediationhuis
  • TRO Advies
  • Sepp Bader

Narratio Kwartet

Narratio Kwartet

Het Narratio Quartet speelde in de Johanneskerk ter Diepenheim op 17 mei 2014 strijkkwartetten van Beethoven.

Het Narratio Quartet maakte zijn debuut tijdens het Festival Oude Muziek 2009. Op uitnodiging van directeur Jan van den Bossche ging het kwartet de uitdaging aan de ‘late kwartetten’ van Beethoven te spelen op historische instrumenten. De vier musici delen een lang verleden in ensembles in de wereld van de oude muziek zoals de Nederlandse Bachvereniging, Anima Eterna en Ensemble Schönbrunn. Inmiddels gaat de reis langs de kwartetten van Beethoven voort en heeft het kwartet zich in de eerste plaats ten doel gesteld alle zestien kwartetten van Beethoven uit te voeren.

Johannes Leertouwer is initiatiefnemer en artistiek leider/dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en treedt op als solist, kamermuziekspeler en dirigent. Hij was jarenlang concertmeester van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging, is sinds de oprichting violist van Ensemble Schönbrunn en doceert viool aan het Conservatorium van Amsterdam.

Anneke van Haaften is violiste in het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging en de Nieuwe Philharmonie Utrecht en treedt op in ensembles en orkesten zowel op moderne als op historische instrumenten. Daarnaast speelt zij regelmatig recitals voor viool solo waarin beide instrumenten aan bod komen.

Sirkka Liisa Kaakinen-Pilch kwam na haar vioolstudie in haar geboorteland Finland naar Nederland om barokviool te studeren bij Lucy van Dael. Inmiddels is zij gevestigd in Krakow, is een veelgevraagd concertmeester bij de historische orkesten, houdt zich bezig met nieuwe muziek,  treedt op als soliste en doceert aan conservatoria in Scandinavië.

Viola de Hoog maakt deel uit van Ensemble Schönbrunn en de Nieuwe Philharmonie Utrecht, was gedurende 20 jaar celliste van het Schönberg Kwartet, treedt op met de Kölner Akademie en het Kings Consort en is docente barokcello en kamermuziek aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Bremen.

Corelli Ensemble

Corelli Ensemble

Corelli Ensemble

Het Corelli Ensemble speelde op 20 oktober 2013 in Diepenheim.

Het Corelli-ensemble bestaat uit Reine-Marie Verhagen, blokfluit en Tini Mathot, clavecimbel met als gast: Frans-Robert Berkhout, barokfagot. Het ensemble speelde “Der  Getreue Musik-Meister” – Kammermuziek rondom Telemann.

Dudok Kwartet

Dudok Kwartet

Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet speelde op 19 mei 2013 in Diepenheim.

Spontaan, spetterend en geïnspireerd: het Dudok Kwartet is gegrepen door muziek en wil het verhaal in de muziek met zoveel mogelijk mensen delen.

Van Haydn tot Xenakis: het strijkkwartet loopt als een rode draad door drie eeuwen muziekgeschiedenis. Net als in de architectuur van Willem Marinus Dudok, staan bij het Dudok Kwartet de verhoudingen centraal. Tijdens hun concerten wordt ieder stuk in de juiste context geplaatst. Of het nu gaat om grote klassiekers of onbekend repertoire: telkens weer wordt een uniek verhaal verteld. Het Dudok Kwartet is spraakmakend!

Alfredo Bernadini

Alfredo Bernadini

Alfredo Bernadini

Alfredo Bernadini en de Hoboband speelden op 20 oktober 2012 werken van Jean Baptiste Lully , Christoph Foerster, Henry Purcell , Johann Friedrich Fasch en Johann Caspar Ferdinand Fischer.

Rubens Strijkkwartet

Rubens Strijkkwartet

Het Rubens Kwartet

Het Rubens Strijkkwartet speelde als eerste in de nieuwe concertserie van Diepenheim Klassiek op 20 mei 2012. 

Het internationaal vermaarde Rubens strijkkwartet bracht een programma met Mozart en Brahms ten gehore.

Lucy van Dael en anderen

Lucy van Dael, Daniel Elgersma (Alto), Fantasticus speelden op 23 oktober 2011.
 
Kamermuziek rondom Henry Purcell met Engelse liedjes.